KURUMSAL
TÜZÜK
KAHTA GAZETECİLER VE YAZARLAR CEMİYETİ DERNEĞİ
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
MADDE 1 – Derneğin adı, Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Derneği’dir. Kısaltılmış adı KGYAC’dir. Derneğin merkezi Kahta’dır. Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Derneği, meslekle ilgili kurulmuş olan federasyonlara üye olabilir, federasyon kurabilir, il, ilçe ve beldelere temsilci tayin edebilir, şube açabilir.
DERNEĞİN AMACI
MADDE 2 – Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Derneği’nin amaçları:
- Gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet alanlarında gazetecilik ve yazarlık niteliğindeki görevlerde çalışanları ve çalıştıranları bir araya toplamak. Onların mesleki ve sosyal haklarını korumak, geliştirmek, meslek ilkelerini savunmak, insan haklarının korunduğu, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi kurallarının işlediği ulusal, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışı çerçevesinde, düşünce, iletişim ve basın özgürlüğünün tam olarak gerçekleşmesini sağlamak, gazetecilik mesleğinin özel amaç ve çıkarlara alet edilmesini engellemektir.
2.Haber alma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkının hiçbir baskı ve sınırlama olmaksızın kullanılabilmesinin yolunu açmak.
Basın, yayın, görsel, işitsel ve elektronik yayıncılık mesleğinde çalışanların ve onların bağlı bulundukları kurumların hak ve menfaatlerini koruyarak geliştirmek. Basın, yayın, görsel, işitsel ve elektronik yayıncılık mesleğinde çalışanların kültürel gelişmesine, ekonomik ve sosyal refah düzeyinin yükselmesine katkıda bulunmak.
3.Kişilerin şeref ve haysiyetini ihlal edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayın yapılmasına engel olmak, cevap ve düzeltme hakkına saygı gösterilmesini sağlamak.
4.Gazetecilik mesleğinin özel amaçlara ve çıkarlara alet edilmesini engellemek, meslek ilkelerine uyulmasını gözetmek ve mesleğin onurunu korumak.
5.Basın, yayın, görsel, işitsel ve elektronik yayıncılık mesleğinde çalışanları bir araya toplamak; aralarındaki maddi ve manevi dayanışma ile yardımlaşmayı sağlamak, mesleği temsil etmek, toplum içindeki onur ve değerini artırıcı yönde önlemler almak ve çalışmak.
Üyelerinin ve medya çalışanlarının öğrenim görmekte olan, başarılı ve maddi olanaklardan yoksun öğrencilerinin öğrenim yapmalarına yardımcı olmak, burs vermek, bu konuda kaynaklar bulmak.
6.Maddi imkânlardan yoksun üyelere ve medya çalışanlarına, ölümleri halinde bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına maddi ve manevi destek olmak ve bu amaçla kurulan vakfın haricinde, yeni vakıf, sandık kurmak ve diğer kuruluşlara katkıda bulunmak, bu kuruluşlara katılmak.
7.Basın yayın, medya ve buna bağlı projeler, bilim, kültür, sanat ve sporla ilgili; konferans, panel, seminer, konser, temsil, sergi gibi her türlü sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde bulunmak, üyelerinin birlikteliğini sağlayacak geziler, yemekler, iç ve dış seyahatler düzenlemek.
8.Mesleğin ve ülkenin gelişmesi için her türlü araştırmayı yapmak ve yaptırmak, projeler üretmek, raporlar hazırlamak, hazırlatmak, bunları kitaplaştırmak, gazete, dergi, broşür ve albüm gibi her türlü basılı eser yayınlamak, ülkeye yararlı olacak telif ve tercüme eserlerin yayınlanmasına yardımcı olmak.
9.Okul ve kütüphane açmak, derslikler, etüt salonları ve laboratuvarlar kurmak, eğitim kurumları ile derneklere ve sivil toplum örgütlerine yardımda bulunmak, öğrenci yurtları, konuk ve huzurevleri, tatil köyleri açmak, yardımlaşma sandıkları kurmak. Müzelere, kütüphanelere ve diğer kültür-sanat kuruluşlarına yardım etmek, bağışta bulunmak, desteklemek.
10.Ülkemizi kalkındırmak, eğitim ve öğretim düzeyini yükseltmek için gerekli her türlü etkinlik ve girişimlerde bulunmak ve bu amaçla kurulan diğer kuruluşlara yardımcı olmak, ulusal ve uluslararası konularda kamuoyu oluşturmak.
- Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda milli ve manevi değerlerimize uygu, yurtiçi- yurtdışı diğer dernek ve kuruluşlarla ilişki sağlamak, karşılıklı işbirliği ve yardımlaşmada bulunmak ve bu dernek ve kuruluşların bir birlik halinde toplanmasına çalışmak ve katılmak.
12.Amatör ve profesyonel spor kulüpleri kurmak, kurulmuş olanlara destek olmak, kalkındırmak, başarılı sporcu yetişmesine katkı sağlamak, eğitmek ve katılmak.
13.Her türlü iktisadi ve ticari girişimi gerçekleştirmek suretiyle faaliyette bulunmak, şirket kurmak, katılmak.
14.Bütün bu amaçlara ulaşılması için devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne, halkın gerçekleri öğrenme hakkına Anayasa’dan alınan güçle sahip çıkmak.
AMAÇ İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALAR:
MADDE 3 – Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti, amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki faaliyetlerde bulunabilir:
Uluslararası ve ulusal alanda kabul görmüş basın meslek ilkelerini savunmak. Ülkemizin çıkarları, basın mesleğine ilişkin hak ve menfaatleri, mesleğin şeref, haysiyet ve nezahetini korumak; bunların gelişmesine yardım etmek.
Yasalar ve uluslararası anlaşmalarla gazetecilere tanınan hak ve özgürlükleri her türlü saldırıdan korumak. Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüklerinin sınırlandırılmasına karşı mücadele etmek. Mesleğin özel amaçlara ve çıkarlara alet edilmesini engellemek, meslek ilkelerine uyulmasını gözetmek ve mesleğin onurunu korumak.
Basın hürriyetinin savunulması için, kamu ve özel kuruluşlarla, gerektiğinde uluslararası kuruluşlar nezdinde çalışmalar yapmak, yaptırmak.
Aynı amaç doğrultusunda faaliyette bulunan meslek derneklerinin bir araya gelerek oluşturacakları federasyonun kuruluşuna katılmak, kurulacak federasyona üye olmak. Üyelikten ayrılmak.
Mesleği ilgilendiren bütün sorunları incelemek, çözüm yolları bulmak, bu yolda görevli diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, ortaklık kurmak. Bu kapsamda bölgesel, ulusal ve uluslararası nitelikteki meslek sorunlarını incelemek ve bunlarla ilgili çözüm yollarını tespit etmek için kanunların izin verdiği ölçüde diğer meslek kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak, mesleki dayanışmayı güçlendirmek.
Mesleki alanda dayanışmayı güçlendirmek, üyelerine ve üyelerinin çalıştıkları kurumlara gelişme olanakları sağlamak.
Gazetecilik mesleğinin zorunlu kıldığı hak ve özgürlüklerin savunulması ve genişletilmesi yolunda, yasama ve yürütme organları ile resmi ve özel kurumlar ve kurullar karşısında, üyelerini temsil etmek.
Mesleğin ve derneğin gelişmesine ilişkin plan ve programlar yaparak bunları yürütecek profesyonel kadroları kurmak.
İhtiyacı olan Cemiyet üyelerine ve basın çalışanlarına ayni ve nakdi yardımda bulunmak; Sosyal yardım için gerektiğinde “Yardımlaşma Sandığı” kurmak, üyelere konut edindirmek üzere yapı kooperatiflerinin kuruluşuna öncülük etmek; arsa temin etmek.
Mesleki çalışmalara yönelik krediler açmak, bulmak, kullanmak ve kullandırmak.
Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin amaç ve etkinliklerine yönelik gerekli taşınır ve taşınmaz mallar edinebilmek için yasa ve sözleşmelerden doğmuş ve doğabilecek her türlü haklara sahip olmak, yasalara uygun her türlü sosyal tesisler, lokal, açık ve kapalı spor alanları, kamp ve konaklama tesisleri, her türlü yapı ve arsaları almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve oluşmasını sağlamak. Bu amaç ve etkinliklerini gerçekleştirmek için bağış kabul etmek ve gelir getirici taşınır ve taşınmaz mallara gerekirse leasing yöntemiyle ya da bedeli karşılığı ya da bedelsiz sahip olmak, inşaatlar yapmak.
Amaç ve hizmete yönelik projeler için Ticaret Kanunu hükümlerine uygun yurtiçinde ya da yurtdışında ticari şirketler, iktisadi işletmeler, yatırım ortaklıkları kurabilmek, kurulmuş olanlara katılabilmek, kurulmuş olanları satın alabilmek.
İktisadi işletmeler ve kurulacak veya iştirak edilecek şirketler, söz konusu amaçların gerçekleştirilebilmesi için derneğin veya iştirak edilecek şirketlerin adını taşıyan tekstil ürünleri, şahsi eşyalar, kırtasiye ve promosyon malzemesi vb. her türlü ticari mal imal edebilir, ettirebilir ve satabilir.
Amaçlara ulaşabilmek için; yerel, ulusal ve uluslararası tüm yazılı, işitsel ve görsel basında yer almak, bunlara reklam vermek, mevcut ve gelişen teknolojinin elverdiği online hizmetleri kullanmak.
Mesleğin geliştirilmesi, Kahta’nin, Türkiye’nin ve gazeteciliğin tanıtımı amacıyla, üyelere ve kamuoyuna bilgi vermeye yönelik eğitici ve aydınlatıcı radyo, televizyon, gazete, dergi, internet ve bülten gibi yazılı, görsel ve işitsel yayınlar yapmak. Web sitesi yayımlamak. Bütün yayınlara sponsor bulmak ve reklam almak. Bu amaçla; gerektiğinde yayıncılık alanında faaliyet gösteren bir şirket kurmak, yayıncılık alanında faaliyet gösteren bir şirkete ortak olmak, yayıncılık alanında faaliyet gösteren bir şirket satın almak. Gerektiğinde ya da bayramlarda ve diğer tatil günlerinde, günlük, haftalık, aylık gazete veya dergi çıkarmak.
Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olmak kaydıyla başka derneklere ve sosyal fayda amaçlı tüzel kişilere üye olmak. Üyelerin sağlık sorunlarına eğilmek, sağlık ve dinlenme tesisleri kiralamak, kurmak. İşletme için 3. şahıslara veya kurumlara kiraya vermek.
Cemiyet üyelerine, yurtdışında ve yurtiçinde mesleki geziler düzenlemek, düzenlenen gezilere katılacak cemiyet üyelerine gerektiğinde Yardım Sandığı’ndan kredi açmak, yardım yapmak, kolaylık sağlamak.
Dernek üyeleri ya da uzman kişiler aracılığı ile bilimsel araştırma ve inceleme çalışmaları yapmak, yayımlamak, arşiv oluşturmak.
Mesleği geliştirmek ve kamuoyuna tanıtmak için kurslar, toplantılar, seminerler, konferanslar, geziler, gösteriler, yarışmalar, fuarlar, festivaller, eğlenceler tertiplemek, sergiler açmak, spor müsabakaları düzenlemek.
Üyeler arasındaki sosyal ilişkileri geliştirmek amacı ile lokal açmak ve yönetim kurulunca hazırlanacak yönetmelikler dahilinde bu yerlerin yasal şartlar altında çalıştırılmasını sağlamak.
Üyelerinin ve medya çalışanlarının öğrenim görmekte olan, başarılı ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerinin ilk, orta veya yükseköğrenim yapmalarına yardımcı olmak, burs vermek, burs verecek kaynaklar bulmak.
Mesleğe yeni başlayan gazetecilerin ve stajyerlerin yetişmelerine katkıda bulunmak, karşılaştıkları sorunları çözmek, iş bulmalarına yardımcı olmak.
Üyelerinin, basın, yayın, iletişim, halkla ilişkiler, tanıtım ve reklamcılık sektörü ile ilgili meslek lisesi, fakülte ve yüksekokullarda eğitim vermesini sağlamak.
Üyelerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere dinlenme ve konaklama tesisleri açmak; bunları doğrudan veya kiraya vermek yoluyla işletmek.
Basın mensuplarının mesleklerinde ilerlemelerini sağlamak, hayat şartlarının daha iyi hale gelmesine yardımcı olmak, üyelerinin eserlerine ve mesleki çalışmalarına destek olmak.
Kanunların ve uluslararası anlaşmaların basın mesleği mensuplarına tanıdığı ve ileride tanıyacağı bütün hakları savunmak.
Kanunlara uygun olarak uluslararası mesleki toplantılarda üyelerini temsil etmek, gerektiğinde genel kanunlara uygun olarak uluslararası meslek örgütleriyle ilişkiler kurmak, üye olmak.
Gazetecilik yarışması düzenlemek ve gerektiğinde başka mesleki yarışmalar düzenlemek.
Kanunların izin verdiği hallerde ve ölçülerde bağış toplamak ve gelir temin etmek.
Vakıf ve yardım sandıkları gibi kurumlar kurmak ve kurulacak vakıf ve sandıklara katılmak.
Mesleki ve sosyal gelişme için üyelerine yurtiçinde ve dışında eğitim olanakları sağlamak.
Gazeteciler Cemiyeti’nin adı ve logosunun bulunması koşulu ile sponsorluk anlaşmaları yapmak, marka ile ad kullanım hakkı sözleşmeleri yapmak.
Kanunlarla verilen diğer yetkileri kullanmak.
DERNEK ÜYELİĞİ
MADDE 4- Türkiye hudutları içerisinde faaliyet gösteren derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan günlük, haftalık, on beş günlük, aylık, yıllık gazetelerin veya dergilerin sahibi, neşriyat müdürleri, bölge temsilcileri, il temsilcileri, muhabirleri, genel yayın yönetmenleri, sorumlu yazı işleri müdürleri, gazete veya dergilerde imzalı yazı yazan veya yazarlık niteliği taşıyanlar, dernek yönetim kurulunca kabul edilen yazarlar veya Türkiye hudutları içerisinde faaliyette bulunan radyo-televizyonlar ve İnternet haber siteleri genel yayın yönetmenleri, haber müdürleri veya gazetecilik niteliği taşıyan haber muhabirleri, köşe yazarları, program yapımcısı ve sunucuları üyelik başvuruları halinde dernek genel yönetim kurulu tam sayısının yarıdan bir fazlasının onayı kararı halinde üye olabilirler.
Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz.
Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul edilen başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.
Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.
Derneğin şubesi açıldığında dernek merkezinde kayıtlı bulunanların üyelik kayıtları şubelere aktarılır. Yeni üyelik müracaatları şubelere yapılır. Üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri şube yönetim kurulları tarafından yapılır ve en çok otuz gün içinde bir yazıyla Genel Merkeze bildirilir.
ÜYELİK KOŞULLARI
MADDE 5- Fiil ehliyetine sahip olan, gazetecilik, yazarlık, çizerlik yapanlar, Radyo-Televizyon kuruluşlarında yayıncı olarak çalışan, program yapan, haber merkezlerinde çalışan, ajans temsilci ve muhabirliği yapanlar, internet haber sitesinde görev alanlar, günlük, aylık, haftalık gazete, dergi ve mevkute çıkaranlar, bu yayınlarda görev alanlar, derneğe 20 TL giriş aidatı ve 20 TL aylık aidat vermeyi kabul edenler, genel yönetim kurulunun asil üye sayısının yarıdan bir fazlasının kabul etmesiyle üye olarak kabul edilirler.
Derneğe Fahri üye kabul edilenler alınan kararda fahri üye olduğu belirtilir.
Dernek genel merkezi şubeleşmesi halinde üyelik müracaatları şubelere yapılır. Üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri şube yönetim kurulları tarafından yapılır ve en çok otuz gün içinde bir yazıyla bu durum Genel Merkeze bildirilir.
Derneğe üyelik için bir dilekçe ile başvuran müracaat sahibinin, bu müracaatı Genel yönetim kurulu tarafından incelemeye alınarak, bir ay içerisinde üyeliğinin kabul edilip veya kabul edilmediğini bir yazı ile müracaat sahibine bildirir.
Derneğe üye olan veya üyelikten çıkan şahıslar, Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Derneği’nin mal varlığından hiçbir hak iddia edemezler.
Genel Yönetim Kurulu üyelik için başvuruda bulunan kişinin üyeliğini kabul edip etmemekte serbesttir, bununla ilgili itiraz genel kurula yapılır. Genel kurul kararı kesindir.
Hiç bir kimse derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanır.
DERNEKTEN ÇIKMA VE ÇIKARTILMA
MADDE 6 -Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller.
1-Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak, Genel yönetim kurulunu, Genel Başkanı, dernek tüzel kişiliğini küçük düşürücü fiil ve davranışlarda bulunmak.
2-Verilen görevlerden sürekli kaçınmak, derneğin etkinliklerine mazeretsiz olarak katılmamak ve bu davranışta ısrar etmek.
3-Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını altı ay içinde ödememek,
4-Dernek organlarınca verilen kararlara aksine davranış içerisinde bulunmak,kararlara uymamak.
5- Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak, basın sektörüyle ilgisini kesmiş meslekten ayrılıp, meslekle ilgisi olmayan başka iş kollarına yönelmiş kimselerin bu durumu yönetim kurulunca tespiti halinde veya 1 yıldan fazla bir süreyle basın iş kolundan uzaklaşmış, gazetecilik yazarlık vb işle iştigal etmediği anlaşılmış (emekli hariç) üyelerin üyeliğini Genel yönetim kurulu asil üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının kararıyla sona erdirilebilir üye itirazını olağan genel kurul toplantısında isterse yapabilir.
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.
6-Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.
7- Üyelikten istifa ettiğini bir yazı ile yönetim kuruluna bildiren üye üyelikten çıkartılmış olur. Basın meslek ilkelerine aykırı davrananlara Yönetim Kurulu sürekli çıkartma, geçici çıkartma ve uyarma cezaları da verebilir. Üyelik başvurusu yapılıp üyeliği kabul edilmeyenlerin giriş aidatı sahibine iade edilir.
DERNEK ORGANLARI
MADDE 7
DERNEĞİN ORGANLARI
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetleme Kurulu
- Disiplin Kurulu
- Onur Kurulu
DERNEK GENEL KURULU
MADDE 8- Genel Kurul, derneğin en yetkili organı olup delegelerden oluşur.
- Derneğin şubesi olmaması durumunda; delegeler derneğin tüm üyeleridir.
- Derneğin şubesi olması durumunda; Doğal Delegeler (Genel Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Şube Başkanları) ve seçilmiş delegeler (her şubede 10 üyeye 1 delege)dir. Her şube, şubeye kayıtlı üyeler arasından 10 üye için 1 delege seçerek genel kurul delegesini belirler.
MADDE 9- Dernek ilk genel kurul toplantısını, kuruluşunu izleyen ilk altı ay içerisinde yapar. Daha sonraki olağan genel kurul toplantılarını, üç yılda bir Aralık ayında yapar. Olağan toplantı dışında genel kurul, yönetim veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağan üstü toplanır. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
MADDE 10- Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerini tespit eder. Genel kurula katılacak üyeler en 15 gün önceden toplantının günü, saati, yeri ve gündemi bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması nedeni ile toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olmaz.
Toplantı Yeter Sayısı
Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa, bu durumda, geri bırakılma sebepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı genel kuruluna katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üyelerin üçte ikisinin katılımı ile toplanır. İlk toplantıda yeter sayısı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, dernek yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olmaz.
MADDE 11- Dernek genel kurul toplantıları, bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Tüzüğün 13. Maddesinde belirtilen yeter sayı sağlanamamışsa, durum bir tutanakla tespit edilir. Toplantı, yönetim kurulu başkanı veya yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ve kâtip seçilir. Toplantının yönetimi genel kurul başkanına aittir. Kâtipler toplantı tutanağını düzenler e başkanla birlikte imzalarlar, toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler yönetim kuruluna verilir.
Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
MADDE 12- Aşağıdaki yazılı hususlar genel kurulda görüşülüp karara bağlanır.
- Dernek organlarını üyeleri içerisinden seçmek
- Dernek tüzüğünü değiştirmek
- Yönetim ve denetleme kurulları raporlarını görüşmek, yönetim kurulunu ibra etmek,
- Yönetim kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşmek, aynen veya değiştirerek kabul etmek
- Dernek için taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması, ipotek edilmesi veya ipoteğin çözülmesi, bağışlanması veya devredilmesi gibi iktisadi ve iltizamî hususlarda yönetim kuruluna yetki vermek,
- Derneğin fesih edilmesine karar vermek
- Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuatın genel kurulca yapılmasını öngördüğü diğer görevleri yerine getirmek
MADDE 13- Genel Kurula ancak 11. maddede gösterilen üyeler katılabilir ve oy verebilir. Genel kurul toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Fesih ve tüzük değişikliğine ilişkin kararlar toplantıya katılanları üçte ikisinin oyu ile alınır.
Dernek organlarının seçimi, gizli oy açık tasnif esasına göre yapılır.
MADDE 14- Bu tüzükte başka bir hüküm bulunmadığı hallerde, derneğin tüm organları salt çoğunlukla toplanır, kararlar katılanların salt çoğunluğuyla alınır. Eşitlik durumunda başkanın oyu iki oy sayılır.
YÖNETİM KURULU
MADDE 15- Yönetim kurulu 7 asıl ve 7 yedek üyeden oluşur, genel kurulca gizli oyla seçilir. Asıl üyelerden boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur. Dernek ilk genel kurul toplantısına kadar, kurucular tarafından idare edilir.
Yönetim Kurulu Organları
Başkan: Yönetim Kurulu adına derneği temsil eder. Yönetim kuruluna başkanlık eder. Gerektiğinde dernek adına demeç verir.
- Başkan Yardımcısı: Başkanın yokluğunda yardımcısı geçici olarak başkanlığı yürütür.
- Genel Sekreter: Derneğin yazışma işlerini yürütür.
- Genel Muhasip: Derneğin malî işlerini yürütür.
- Diğer Organlar:
Dernekte başka organlar da kurulabilir. Ancak bu organlara genel kurul, Yönetim Kurulu ve denetleme kurulu görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.
GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 17- Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
- Derneğin amacının gerektirdiği çalışmaları yapmak, kararları almak ve bunları yürütmek
- Dernek amaçları için faaliyetlerini daha iyi yapabilmek maksadı ile Genel Müdür, icrai işlerle ilgili idareciler ve personel görevlendirmesini yapmak
- Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya bir kaçına yetki vermek
- Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak. Bütçeyi uygulamak ve kayıtlarını yürütmek
- Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak
- Yönetim kurulu görev bölümünü yaparak başkan ve yardımcısını, genel sekreteri, muhasip üyeyi kendi arasından belirlerler. Yönetim kurulu kararlarını oy çokluğu ile alır.
- Dernek adına dava açmaya karar ve yetki vermek
- Gerekli gördüğü konularda ve alanlarda komisyonlar, kurullar kurmak veya kaldırmak
- Derneğin iç işleyişine ve özellikle kuracağı komisyon ve kurulların işleyişine ilişkin iç yönetmelikler hazırlamak ve yürürlüğe koymak
- Dernek şubelerinin açılmasını kararlaştırmak ve kurucularına yetki vermek. Gerektiğinde şube yönetim kurulunu görevden almak. Temsilcilikler açmak, temsilcilikleri görevlendirmek.
- Yıllık aidat miktarını arttırmak veya indirmek
- Genel Kuruldan aldığı yetkiye dayanarak taşınmaz mal satın almak, satmak, ipotek etmek vs. işlemleri yapmak
- Edinilen taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren bir ay içerisinde mülki idare amirliğine bildirmek
- Derneğin uluslararası faaliyette bulunmasına, bir federasyona katılması veya ayrılmasına karar vermek
- Diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere platformlar oluşturmak
- Genel kurulca yapılan seçimi izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetleme kurulları ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yerleri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgâhları dernek merkezinin bulunduğu yerin en yüksek mülki amirliğine yazı ile bildirmek
DENETLEME KURULU
Görevi ve Yetkileri
Madde 18- Denetleme kurulu üç asıl ve üç yedek üyeden az olmamak üzere genel kurulca seçilir. İlk toplantısında bir başkan seçer. Denetleme kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve bu amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma imkânlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler, Yönetim Kurulu tarafından çıkarılan üyelerin itirazını değerlendirerek karar verir ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna be toplandığında genel kurula sunar.
DİSİPLİN KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ
Madde 19- Disiplin kurulu; genel kurula iştirak eden üyeler tarafından üç asıl ve üç yedek olarak seçilir. Seçilen asil üyeler arasında başkan, sekreter ve üye olarak görev bölümü yaparlar.
DİSİPLİN KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 20- Disiplin kurulu; dernek kademeleri arasında vuku bulacak uyuşmazlıklarda hakem durumundadır. Tüzük hükümlerine ve dernekler kanununa aykırı hareket edenler hakkında aşağıdaki disiplin cezalarını uygular:
- Uyarma
- Kınama
- Üyelikten geçici olarak çıkarma
- Üyelikten kalıcı olarak çıkarma
ONUR KURULU
Madde 21- Onur kurulu genel kurulca seçilecek şahıslarda oluşur.
ŞUBELER
Madde 22- Yönetim kurulu gerekli gördüğü yerlerde şube açabilir. Bu amaçla, Merkez Yönetim Kurulunun yetki verdiği en az 3 kişi, şubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirine yazılı başvuruda bulunur. Şube organları; şube genel kurulu, şube yönetim kurulu, şube denetim kurulundan oluşur.
Şube Genel Kurulu
Madde 23- Şube genel kurulu, şubeye kayıtlı tüm üyelerden oluşur. Şube genel kurulları olağan toplantılarını merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadır.
Şube genel kurulu, şube yönetim ve denetim kurullarının raporlarını görüşür; yönetim kurulunun hazırladığı bütçeyi aynen ya da değiştirerek onaylar; şube organları ile dernek genel kuruluna katılacak delegeleri seçer. Her 10 üye için 1 delege seçilir. Şube genel kurullarında kararlar oy çokluğu ile alınır. Şube organları için seçim gizli oy, açık tasnif ve sayım sistemine göre yapılır. Şubenin kuruluş sürecinde ilk olağan genel kurul, kuruluş bildiriminden itibaren 6 ay içinde toplanır.
Şube Yönetim Kurulu
Madde 24- Şube yönetim kurulu, şube genel kurulu tarafından gizli oyla seçilen 7 asil üyeden oluşur; ayrıca 7 yedek üye seçilir. Şube yönetim kurulu, ilk toplantısında bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter, bir de sayman seçer; çalışmalarını Merkez Yönetim Kuruluyla ilgili tüzük hükümlerine göre yürütür;
Şube yönetim kurulları tüm çalışmalarını Dernekler Yasası, dernek tüzüğü, dernek genel kurulu ve Merkez Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda yürütür.
Merkez Yönetim Kurulunca görevden alınan şube yönetim kurulunun yerine atanan geçici yönetim kurulu, en geç üç ay içinde şube genel kurulunu toplamak zorundadır.
Şube Denetim Kurulu
Madde 25- Şube denetim kurulu, şube genel kurulunda seçilen 3 asil üyeden oluşur; ayrıca 3 yedek üye seçilir. İlk toplantısında bir başkan seçer. Dönem sonunda yapılan ayrıntılı denetimin raporu da şube genel kuruluna sunulur.
TEMSİLCİLİK
Madde 26- Dernek, yönetim kurulu kararıyla, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Temsilciler, şube veya dernek genel kurullarında temsil edilmezler. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir.
DERNEĞİN GELİRLERİ
Madde 27- Derneğin gelir kaynakları
- Üye giriş, aylık ve yıllık aidatları
- Dernekçe yayınlanan yayınlardan, tertiplenen eğlence, temsil, konser, spor yarışması, konferans, gezi, kermes, sergi, kurs gibi derneğin faaliyetlerinden, iktisadi işletmelerden, işlettiği lokallerden ve sair faaliyetlerden elde edilen gelirler
- Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler
- Benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından, mesleki kuruluşlardan, gerçek ve tüzel kişilerden alınan yardım ve bağışlardır.
- Yardım toplama hakkında mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlardan oluşur.
- Dernek, mülki idare amirliğine önceden bildirimde bulunmak şartıyla yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilir.
AİDAT MİKTARI
Madde 28 - Derneğe üye olanlardan 20 TM giriş aidatı alınır.
Üyelerin ödemesi gereken aylık aidat miktarı 20 TL dir. Yıllık aidat miktarı yönetim kurulu kararı ile arttırılabilir veya azaltılabilir.
DERNEĞİN BORÇLANMA USULÜ
Madde 29- Üye sayısının 100 kişiden çok olması durumunda dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülür.
Dernek yönetim ve denetleme kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verebilir. Verilecek ücretli her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar genel kurul tarafından tespit olunur. Yönetim ve denetleme kurulu üyeleri dışındaki üyelere ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık ödenmez.
Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarları genel kurul tarafından tespit olunur.
DEFTER VE KAYITLAR
Madde 30- Dernek aşağıda yazılı defterleri tutar:
- Üye Kayıt Defteri
- Karar Defteri
- Envanter Defteri
- İşletme Hesabı Defteri
GELİR VE GİDERLERDE USUL
Madde 31- Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Bu belgelerin saklama süresi özel kanunlarında gösterilen, daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı olmak üzere beş yıldır.
Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri ile fatura, fiş ve makbuz alınamayan durumlarda kullanılacak gider belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır.
Dernek gelirlerini toplayacak kişiler yönetim kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.
Dernek defterlerinin dernekler biriminden ya da noterden onaylı olması zorunludur.
DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKİLLERİ
Madde 32- Derneğin iç denetimi dernekler kanunu ve dernek tüzüğüne göre, denetleme kurulu tarafından gerçekleştirilir. Ancak yönetim kurulu, dernek tüzüğünde, “dernek tüzüğüne göre” hükmü getirilerek belirtilmiş olmakla birlikte, yeterli açıklık bulunmayan durumlarda, bu eksiği tamamlamak, üyelerle, dernek organları ve görevlilerine tüm dernek faaliyetleriyle, işlemlerinde yol göstermek ve yardımcı olmak amacı ile tek veya ayrı ayrı birim metinler hazırlanıp genel kurulun onayında geçirilmek suretiyle yürürlüğe konacak yönetmelikler çıkarabilir.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 33- Olağan veya olağanüstü toplantı gündemine konulmak, yeterli bir süre önce değişiklik önerileri yazılı olarak üyelere bildirmek şartı ile tüzük değiştirilebilir. Görüşmeye başlanması için genel kurul toplantısının yapılabilirliğine ilişkin çoğunluk uygulanır. Tüzük değişikliği için karar çoğunluğu, toplantıya katılan üyelerin 2/3’ünün oyudur.
DERNEĞİN FESHİ
Madde 34- Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Fesih için karar çoğunluğu toplantıya katılan üyelerin 2/3’ünün oyudur. Genel kurulun derneğin feshine karar vermesi mülki idare amirliğine yazı ile bildirilir.
MALLARIN TASFİYESİ
Madde 35- Derneğin feshi halinde genel kurul son toplantısında, malların nasıl tasfiye edileceğine hangi kuruluşa devredileceğine karar verir.
TÜRK MEDENİ KANUNUNUN UYGULANMASI
Madde 36- Dernek tüzüğünde ve dernekler kanununda hüküm bulunmayan durumlarda; Türk Medeni Kanunu’nun derneklerle ilgili hükümleri uygulanır.